pixel

Protetik

Protetik Diş Tedavisinde Kullanılan Malzemeler


Protetik diş tedavisi, temelde zarar görmüş dişlerle tamamen kaybedilen dişlerin protez tedavileriyle yerine konulmasıyla ilgilenen bir daldır. Yapılacak uygulama sonrasında tercih edilen protezin tedaviye ve ihtiyaca uygun olması önemlidir. Ayrıca uygulanacak olan protezin hastanın doğal dişleriyle aynı boyutta ve renkte olması da dikkat edilen durumlardandır. Hastaların da fikirleri alınarak diş renk skalası arasından uygun renkler seçilebilir. Uygulanan protezin estetik olarak görünümünün iyi olmasının yanında asıl amaçlanan kişinin çiğneme ve konuşma becerilerinin doğal haline geri getirilmesidir. Bu gibi işlemler için protetik diş tedavisinde kullanılan malzemeler tercih edilir.


Protetik diş tedavisinde kullanılan malzemelere simanlar, ölçü kaşığı gibi protetik el aletleri örnek olarak verilebilir. Protetik diş tedavisinin ihtiyaç görüldüğü tedavilerde hastanın ağız ve diş ölçüsü alınması amacıyla elastomerik ölçü kapları, stenç ve alçı da yine bu alanda sıklıkla kullanılan malzemelerdendir.


Artikülasyon kağıdı da protetik tedavide kullanılan malzemelerdendir. Çiğnemeye bağlı olarak gelişen basınç ile kağıtta renk değişikliği meydana gelir. Bu sayede saniyeler içerisinde kağıt üzerinde dişlerin basıncının dağılımı belirlenebilir. 


Protetik Tedavide Kullanılan Ölçü Malzemeleri


Hastalara yapılan protezlerin başarısı, uygulanan ölçü tekniği ve kullanılan ölçü maddesine bağlıdır. Yüksek hassaslıkta hazırlanan ölçü maddelerinin boyutsal olarak değişime uğramamaları önemlidir. Ölçü maddelerinden PVS (Polivinil siloksan) ve polieter (PE) üstün özelliklerinden dolayı ölçü maddelerinden sıklıkla tercih edilenlerdir. Agar ve aljinat ölçü maddesi amacıyla yaygın olarak kullanılan malzemelerdendir. Aljinatın uygulama kolaylığı, hastayı rahatsız etmemesi ve ekonomik olması gibi nedenler bu malzemeyi avantajlı hale getirmiştir. Kalitesi ve üretimine göre aljinat fiyatı değişiklik gösterecektir. Ölçü alınması amacıyla hazırlanacak malzeme için ölçü kaşığı, kaplar ve karıştırma spatulası gerekir. 


Simantasyon Malzemeleri


Diş tedavilerinde kullanılan simantasyon malzemeleri çok çeşitlidir. Bileşimlerinde farklı maddeleri bulunduran siman malzemeleri, genellikle sabit restorasyonlarda yapıştırıcı madde olarak kullanılır. Aynı zamanda fazla basınca dayanıklı olan ve kolayca karıştırılabilir bir malzemedir. Yapıştırma simanları, ojenol simanlar ve cam iyonomer simanlar siman çeşitleri arasında yaygın olarak tercih edilen simanlardandır. 


Rezin Simanlar


Geleneksel simanların düşük çözünürlük, adezyon eksikliği ve yetersiz estetik özellikleri rezin simanların geliştirilmesine ön ayak olmuştur. Rezin simanların çoğunda diş dokusu ile etkin bir bağlanma sağlanması için bağlayıcı bir maddeye ihtiyaç duyulur. Son yıllarda herhangi bir ön yüzey işlemine ihtiyaç olmadan, doğrudan diş dokusuna bağlanan self-adeziv rezin simanlar kullanılmaya başlanmıştır.


Protetik Diş Tedavi Malzemeleri MedexSepeti’nde


Alanında öncü markaların protetik diş tedavi malzemelerini bütçe dostu fiyatlarla MedexSepeti’nden satın alabilirsiniz. Simantasyon malzemeleri veya diş ölçü malzemeleri gibi ürünleri, web sitemizden profesyonel üyelik oluşturarak kolayca satın alabilirsiniz. 


Geçici simantasyon ve kalıcı simantasyonun farkı nedir?


Geçici simantasyon işleminde öjenolsüz geçici simanlar; kalıcı simantasyon işlemlerinde çinkofostat simanlar, polikarboksilat simanlar, cam iyonomer simanlar ve polimer esaslı simanlar kullanılabilen malzemelerden bazılarıdır.


C tipi silikon ve A tipi silikonun farkı nedir?


C tipi silikonlar kondenzasyon polimerleşmesiyle sertleşen silikonlardır. C tipi silikon, sertleşme reaksiyonuyla alkol ve türevleri gibi bazı maddeler açığa çıkarır. Bu maddelerin sertbestleşmesi, ölçü maddesini boyutsal değişikliğe uğratır. Bu tip silikonlar ile hastadan alınan ölçüler, 1-2 saat içinde dökülmelidir. Ölçü maddesinin kaşığa delikler yardımıyla tutunması ve elastic özelliğinin az olması sebebiyle undercutlı alanlarda deforme olabilmesi gibi özellikleri hata payını arttırabilir. Ayrıca düzeltme tekniğiyle uygulamada yapılabilecek hatalar da  hata payını büyük ölçüde arttırabilir. 


A tipi silikonlar, dişe akışkan kıvamdaki silikon sıkılır, koyu kıvamdaki silikon kaşığa yerleştirilir. Ardından kaşıktaki koyu kıvamlı silikonun üzerine de akışkan kıvamdaki silikon sıkılır ve ölçü alınır. Ölçü alınması esnasında, akışkan olan ölçü maddesi koyu kıvamlı olan madde tarafından taşınır. Ardından dişe bastırılır. Tek seferde alınan ölçü zaman kazanma açısından faydalı olabilir.


İlgili Kategoriler: