pixel

Restoratif

Restoratif; diş sert dokularında meydana gelen çürük veya çürükler dışında meydana gelen maddesel kayıpların onarılmasında etkili bilim dalıdır. Diş dokularında kalıtsal veya daha sonra meydana gelen yapısal bozukluklarının tespit edilmesi ve uygun tedavinin uygulanarak dişler üzerinde meydana gelen anatomik, yapısal veya fonksiyonel kayıpların giderilmesine yardımcı olarak estetiğinin yeniden kazandırılmasını hedefler.


Diş Restorasyonu

Hastaların diş restorasyonu için şikayetleri genellikle aşınmış, renksiz ve çürük gibi dişlerdir. Bunun yanında hassas, kırık veya aralıklı dişlerin normal fonksiyonlarının ve estetik görünümlerinin yerine getirilmesi restoratif diş tedavisinin amaçlarıdır. Diş üzerinde eğer çürükler varsa bu çürüklerin temizlenerek oluşan boşlukların diş dolgu maddesi ile doldurulmasıyla estetik bir görünüm elde edilir.

Restoratif Diş Tedavisinde Uygulanan Yöntemler


Porselen dolgular, beyazlatma işlemleri ve ışınlı beyaz dolgular sıklıkla tercih edilen restoratif diş tedavi şekilleridir. Bunun yanında lamina uygulamaları, lazer teknolojileri ve diş hassasiyetinin giderilmesi gibi tedaviler de bu alana dahildir. MedexSepeti’nde WoodPecker veya Refine gibi çok satan markaların ışınlı dolgu veya polimerizasyon cihazları bütçe dostu fiyatlarla tercih edilebilir.


Dolgu Çeşitleri



Kompozit Dolgu


Kompozit dolgunun farklı renk seçenekleri vardır. Bu sayede dişte varlığı fark edilmez. Beyaz dolgu olarak da isimlendirilir. Özel bir bağlayıcı ile sertleştirilip aynı seansta kompozit cilamalzemeleriyle cilalanır.


Kompozit dolgular için; estetik kompozitler, akışkan kompozitler ve posterior kompozit çeşitleri seçilebilir. İhtiyaca göre tedavide hangi kompozit malzemenin kullanılacağı değişebilir. Aynı zamanda bu ürünler tekli alınabildiği gibi kompozit kitleri şeklinde de tercih edilebilir. 


MedexSepeti’nde, RubyDent veya NexoBio gibi dünya markalarının kompozit dolgu çeşitlerinin tekli ya da set halinde ürünleri tercih edilebilir. 


Amalgam Dolgu


Çürüğü temizlenmiş dişte oyuk oluşturularak amalgam dolgu ile doldurulur. Sertleşene dek o diş tarafının kullanılmaması sağlanır ve cilalanır.


Porselen Dolgu


Hazırlanan kavitenin, yani boşluğun, ölçüsü alınır. Laboratuvara iletilerek sonraki seansta cilalanmış porselen kaviteye yerleştirilerek tedavi tamamlanır. 


Diş Dolgusu Yapılırken Dikkat Edilmesi Gerekenler


  • Temizlenen dişe dolgu yapılırken dikkat edilmesi gereken nokta, oyuğun iyi bir şekilde hazırlanmasıdır. 

  • Yapılacak dolgu ile dişin çürümemiş halindeki doğal görünümüne getirilmesi sağlanır. 

  • Arka dişlere yapılacak dolgu ile çiğneme basıncına dayanıklı olması, ön dişlerde ise daha çok estetik bir görünümün sağlanması amaçlanır.


Restoratif Diş Tedavisinde Kullanılan Malzemeler


Diş dolgusu yapılırken kullanılan restorative malzemenin servikal bölgede kalmasını sağlamak için kama gibi malzemeler önerilir. Restoratif diş tedavisinde sıklıkla kullanılan malzemelere matriks materyalleri, amalgam aletlerive dentin pinleriörnek verilebilir.


Dişlerin boyunun ayarlanmasında veya amalgam tedavisinde oluşabilen estetik görüntülerin düzeltilmesinde bonding uygulaması tercih edilir. Bu uygulamalarda ulaşılması güç olan kısımlara bond fırçaları ile müdahele edilebilir. Porselen uygulamaları için dişe porselen asidi & silan uygulanabilir.


Restoratif diş tedavilerinde kullanılan cihazlar dental led lambalar, ışınlı dolgu veya polimerizasyon cihazları olabilir.


Kaide Materyalleri


Kavite tabanına 0.5 mm veya daha kalın olacak şekilde yerleştirilen simanlara kaide materyalleri denir.


Çürük, kırılma gibi durumlarla dişin aşırı maddesini kaybetmiş hastalarda dişe dayanıklılık ve destek sağlamak amacıyla bazı işlemler yapılır. Dişin kök kısmına açılan kaviteye konulan post ile tutuculuk ve kron kısmına yapılan restoratif işlem ile yani kor ile yapıya kron içi destek sağlanır.

Diş Restorasyon Malzemeleri MedexSepeti’nde


MedexSepeti’nde dünya markalarında diş restorasyon tedavilerinde kullanılacak malzemeleri uygun fiyatlarla satın alabilirsiniz. 


Kompozitler nasıl saklanmalıdır?


Kompozit rezinler, kullanılmadığı süre boyunca buzdolabında saklanmalıdır. Tedavide kullanımdan yaklaşık yarım saat önce oda sıcaklığına çıkarılmalı ve oda sıcaklığındayken tedavide kullanılmalıdır. Her bir kompozitin ambalajında son kullanma tarihi bulunur. Havayla temas etmeleri kompozitlerin ömrünü azaltır. Havayla temas başladığı zaman kompozitlerde üst kısımlarda polimerizasyon işlemi başlar, üst kısımlarda sertleşme meydana gelir. Bu sebeple doğru koşullarda saklanmalı ve tüplerin ağzı kapalı tutulmalıdır.


Restoratif kompozitlerde aynı iki ürünün farklı renkleri karıştırılıp ara renk elde edilebilir mi, uygulama açısından bir sakıncası var mıdır?


Aynı iki ürünün farklı renklerinin karıştırılmasında bir sakınca yoktur. Fakat karışım hazırlanırken arada hava kabarcığı kalmaması önemlidir. Ek olarak; iki kompozit madde karıştırılırken araya bonding malzemesi eklenmemelidir. Eklenmesi durumunda karışımın fiziksel direnci bozulacaktır.


İlgili Kategoriler: